Krijumčarenje na djelu
0

VIDEO / Podzemnim tunelima uvoze luksuzne automobile u Gazu

Sarajevo-x.com
Snimak tunela ispod granice između Gaze i Egipta, snimljen kamerom mobilnog telefona koji je došao u posjed BBC-a, potvrđuje prošlogodišnje glasine o krijumčarenju luksuznih automobila u Gazu.

Na snimku se vidi tunel visok preko dva i širok oko tri metra koji podupiru drvene grede. Krijumčari se koriste buldožerom kako bi potpuno nove automobile izvukli iz tunela i uvezli u Gazu.

"Šta drugo da radim? Želio sam novi automobil, ali zbog izraelske blokade jedino ga mogu dobiti kroz podzemne tunele", rekao je Ahmad Bahoul, uspješni biznismen koji posjeduje autosalon.

U protekle tri godine Izrael je pojačao ekonomsku blokadu Gaze i omogućavao dostavljanje malih količina humanitarne pomoći.

Izrael kaže da je blokada neophodna da bi se zaustavilo krijumčarenje oružja za palestinske militantne grupe te kako bi se izvršio pritisak na palestinski pokret "Hamas" koji kontroliše pojas Gaze.

Egipat je također zatvorio svoju granicu sa Gazom koju samo povremeno otvori.

Međutim, stotine tunela je iskopano ispod granice kroz koje se krijumčari širok spektar robe iz Egipta.

U Gazi postoji veoma mali broj novih automobila. Procjenjuje se da ih je oko 200 kroz tunele uvezeno u protekle tri godine.

U prošlosti su krijumčari automobile provlačili kroz uske tunele, ali sada su oni dosta širi. Automobili na cestama Gaze su stari između 20 i 30 godina.

Broj motocikala se drastično povećao jer ih je puno lakše prokrijumčariti kroz tunele.