George Bush
0

Podsjetnik da se Amerika nalazi u ratu s ekstremistima

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sjedinjene Države i Ujedinjeni narodi osudili su napad islamističkih ekstremista na američku ambasadu u Jemenu.

U napadu je poginulo deset osoba, među njima i jedan američki državljanin.

Napadači na zgradu ambasade u Sani koristili su se automobilima napunjenim eksplozivom, ručnim bombama te automatskim oružjem. Stražari su odgovorili na napad i spriječili ekstremiste da prijeđu sigurnosni zid oko zgrade ambasade.

Poginulo je šest stražara, pripadnika jemenskih snaga sigurnosti te četvero prolaznika, među kojima je bila i 18-godišnja Amerikanka i njezin suprug iz Jemena.

U puškaranju je poginulo šest napadača.

Predsjednik George Bush izjavio je da je napad u Sani podsjetnik da su Sjedinjene Države u ratu, a protivnici su – kako je rekao – ideološki ekstremisti. Međutim, Sjedinjene Države se zbog ovakvih napada neće povući iz regije – rekao je predsjednik, prenio je Glas Amerike.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon osudio je napad na američku ambasadu u Jemenu te zatražio da se odgovornima sudi.

Glasnogovornik Državnog tajništva Sean McCormack je rekao da je ovaj napad neuspjeli pokušaj da se ugrozi sigurnost američke ambasade u Sani.

Posljednjih godina islamski ekstremisti izvršili su nekoliko napada u Jemenu na američke ciljeve. U aprilu je Državno tajništvo naložilo osoblju ambasade koje nije nužno za obavljanje operacija da napusti zemlju, nakon jednog napada militanata na američki rezidencijalni kompleks i al-Qaidinog napada na ambasadu. Inače, Jemen je domovina predaka Osame bin Ladena.