|

Podrška Parizu iz Madrida: Islam nije terorizam, islam nije nasilje

Podrška Parizu iz Madrida: Islam nije terorizam, islam nije nasilje
53
Piše: I. P.
11.1.2015. u 17:14
0
komentara
53

dijeljenja
1/9 Berlin (Foto: AFP)
2/9 Berlin (Foto: AFP)
3/9 Berlin (Foto: AFP)
4/9 Foto: AFP
5/9 Berlin (Foto: AFP)
6/9 Foto: AFP
7/9 Madrid (Foto: AFP)
8/9 Madrid (Foto: AFP)
9/9 Strazbur
Pariski Marš jedinstva okupio je skoro milion građana Francuske svih nacionalnosti i vjeroispovijesti, a podršku slobodi govora dali su i gradovi širom svijeta.
Marševi su organizovani širom Francuske, a pored Pariza, najveće okupljanje zabilježeno je u Toulouseu gdje je na ulice izašlo preko 80.000 osoba. Marseille je pozdravio Marš jedinstva okupljanjem u centralnom dijelu grada gdje se pojavilo preko 45.000 građana.

Gradovi Pau, Nantes, Besancon, Nica i Strazbur dali su svoj dio podrške i solidarnosti koji je oslikan u današnjim mirnim protestima.

Veliku podršku Maršu jedinstva dala je i Kanada, a posebno Montreal gdje je na ulice izašlo preko 20.000 osoba. Okupljanja su zabilježena u engleskom Bristolu, palestinskom Hebronu, Istanbulu i glavnom gradu Njemačke – Berlinu gdje je glavna parola "Berlin je Charlie".

U Madridu se okupio značajan broj egipćana koji su uzvukivali "Islam nije terorizam, islam nije nasilje".

Podsjećamo, demonstracije su organizovane kako bi se izrazila podršla slobodi govora i evropskom načinu života, a nakon ovosedmičnih terorističkih napada u kojem je ubijeno 17 osoba. Napadi su počeli kao odmazda za način izražavanja uredništva satiričnog magazina Charlie Hebdo.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.