Podrška Obami pala na 48 posto

F
FENA
6.12.2009. u 11:02
0
0
Podrška Obami pala na 48 posto
0
Podrška Obami pala na 48 posto Foto: AP
Podrška Amerikanaca predsjedniku Baracku Obami pala je na 48 posto, u nacionalnom istraživanju CNN/Opinion Research Corp., uprkos visokim ocjenama o njegovoj nedavno objavljenoj afganistanskoj politici, objavila je u subotu TV mreža CNN.
U ispitivanju je način na koji Obama obnaša dužnost predsjednika odobrilo 48 posto Amerikanaca, što je sedam posto manje nego u istraživanju mjesec ranije. Pedeset posto ispitanih kazalo je da ne odobrava Obamino obnašanja dužnosti. Razlika od dva posto između odobravanja i neodobravanja ulazi unutar margine pogreške ispitivanja.

"Ispitivanje pokazuje da najveći pad podrške dolazi od bjelačkih birača bez fakulteta", rekao je Keating Holland, CNN-ov direktor za ispitivanja javnog mnijenja. "To je jedna od mnogih indikacija da se rastuća nepopularnost Obame više može povezati s nezaposlenošću i slabim gospodarstvom nego s faktorima kao što su njegova strategija u Afganistanu", dodao je.

Šest od 10 ispitanih kazalo je da odobrava Obaminu odluku da pošalje dodatnih 30 hiljada vojnika u Afganistan. Dvije trećine također podupire njegov plan da 2011. počne povlačiti američke snage iz Afganistana iako većina ispitanih smatra da je objava tog roka unaprijed bila loša zamisao. Potpora za Obaminu politiku ne prenosi se u potporu za rat, većina se i dalje protivi angažmanu SAD-a u Afganistanu.

Anketa CNN/ORC-a donosi i potvrdu da se rat u Afganistanu sve više smatra Obaminim ratom iako ga je naslijedio od prethodne Bushove administracije. U anketi je 54 posto ispitanih kazalo da će kriviti Obamu za probleme s kojima bi se Amerikanci mogli suočiti u Afganistanu 2011.

Potpora Obami pala je za 18 posto među bijelcima bez fakulteta i za četiri posto među bijelcima koji su studirali neki fakultet, što je naznaka da loše stanje gospodarstva i druga domaća pitanja štete američkom predsjedniku. Obami je potpora pala za 15 posto među bijelcima mlađim od 50 godina, a za četiri posto među starijima od 50.

"To može dijelom biti zbog Afganistana", rekao je Holland, dodajući kako su mladi skupina koja je najteže pogođena rastom nezaposlenosti. Ista je stvar i s bjelkinjama, čija je potpora Obami pala za 12 posto.

Obama nije prvi predsjednik SAD-a kojem je potpora pala ispod 50 posto u prvoj godini mandata. Predsjedniku Ronaldu Reaganu postotak potpore pao je na 49 posto u novembru 1981. i ostao je ispod te razine iduće dvije godine. Predsjedniku Billu Clintonu potpora je također pala dosta ispod 50 posto u maju 1993., samo četiri mjeseca nakon inauguracije, što je najbrži zabilježeni gubitak većinske potpore.

Istraživanje CNN/Opinion Researcha provedeno je telefonski na uzorku od 1.041 odrasle osobe, a ima marginu pogreške od plus/minus tri posto. U sedmici zaključno s 22. novembrom prosječni postotak potpore za Obamu u anketama je iznosio 49 posto, prenijela je Hina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: