Zbog loših reformi
0

Podrška Obami pala ispod 50 posto

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Podrška američke javnosti za predsjednika Baracka Obamu pala je ispod 50 posto, pokazalo je već drugo veliko ispitivanje javnog mnijenja što je naznaka da mu slabost ekonomije i duga rasprava o reformi zdravstva nanose štetu, objavio je Gallupov institut.

Prema Gallupu, Obamino vođenje predsjedničke dužnosti odobrava 49 posto Amerikanaca. Istraživanje Univerziteta Quinnipiac u srijedu je dalo gotovo isti rezultat, sa 48 posto podrške Obami.

To je prvi put da je Obama u široko priznatim ispitivanjima Gallupa i Quinnipiaca izgubio većinsku podršku.

Već mjesecima mu se u tim i drugim većim anketama podrška kreće oko 53-54 posto, zavisno od ispitivanja, dok mu je u januaru nakon inauguracije dostizala gotovo 70 posto.

Gallup ocjenjuje kako je Obamin pad u dnevnom ispitivanju popularnosti vjerovatno rezultat ogorčene rasprave o reformi zdravstva kao i slabog stanja američke ekonomije, s milionima nezaposlenih.

"Amerikanci su također zabrinuti zbog oslanjanja Obamine administracije na veliku državnu potrošnju za rješavanje nacionalnih problema i rasta saveznog budžetskog deficita", navodi Gallup u analizi ispitivanja provedenog od utorka do četvrtka na nacionalnom uzorku od 1.533 osobe.