Gradonačelnik Kijeva
78

Podrška najhrabrijim: Kličko za novu godinu posjetio ukrajinske branioce u Bahmutu

B. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je nakratko napustio prijestolnicu i u novogodišnjoj noći posjetio branioce Bahmuta. Bahmut je sedmicama unazad epicentar žestokih borbi u Ukrajini.

"Naši vojnici štite Ukrajince dan i noć, radnim danima i praznicima, po kiši i snijegu. I Novu godinu dočekuju u borbenim uslovima. Umorni, sa željom za snom, zagrljajem najmilijih od kojih su daleko na praznicima. Ali nepopustljivi su i odlučni", poručio je Kličko.

Dodao je kako su ga borci pozvali da s njima dočeka Novu godinu, te da je odlučio podržati ih i zahvaliti im se u ime svih građana Kijeva.

"Oni će učiniti sve kako bi sljedeća godina postala godina mira, a svi koji su došli na našu zemlju s oružjem će je napustiti u kovčegu", dodao je Kličko.

U gradu Bahmutu je prije rata živjelo više od 70.000 stanovnika a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao prije nekoliko dana da je tako ostalo "nekoliko civila". Borbe za Bahmut su se intenzivirale tokom Božića nakon što su ruske snage rasporedile nove trupe i oklopna vozila na prvim linijama nakon niza novih raketnih napada.