Britanija
0

Podrška kontroli kretanja osumnjičenih terorista

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Britanski neovisni revizor antiterorističkog zakona lord Alex Carlisle podržao je u ponedjeljak jednu od glavnih sigurnosnih mjera u zemlji – uvođenje policijskog sata za osobe osumnjičene za terorističke aktivnosti, usprkos nedavnim odlukama sudova koje su ovu mjeru dovele u pitanje.

"Ne postoji bolji način da se izađe nakraj s ozbiljnim i stalno prisutnim rizikom koji pojedinci predstavljaju", ističe Carlisle u svome novom izvještaju, naglašavajući da su ovakve mjere neophodne, prenio je Reuters.

Nalozi o kontroli kretanja omogućuju da se osumnjičeni za terorizam, koji nisu osuđeni ni za kakav zločin i koji ne mogu biti deportirani, drže pod kontrolom do 16 sati dnevno i da se ograniči s kim mogu biti u kontaktu.

Cilj ove mjere je omogućiti vladi da prati osumnjičene osobe protiv kojih nema dovoljno dokaza za pokretanje sudskog procesa, kao i u slučajevima kada bi objelodanjivanje dokaza ugrozilo obavještajne izvore.

Borci za ljudska prava oštro kritiziraju ove mjere od njihovog uvođenja neposredno prije terorističkih napada na London 2005. godine, jer smatraju da se na taj način krše osnovne ljudske slobode.

Britanski visoki sud je prošle godine presudio da vlada mora objelodaniti slučajeve protiv osumnjičenih i da će ako to ne učini, prekršiti njihova ljudska prava.

Prošle sedmice su odlukom suda povučeni nalozi o ograničenju kretanja za dvije osobe koja su uspjele dokazati da takve mjere krše njihova ljudska prava, ali u Velikoj Britaniji je još na snazi desetak ovakvih naloga.