"Podrška EU podjeli Jerusalema je opasna"

F
FENA
6.12.2009. u 19:55
0
7
"Podrška EU podjeli Jerusalema je opasna"
0
"Podrška EU podjeli Jerusalema je opasna" Foto: AP
Zamjenik izraelskog ministra vanjskih poslova Dani Ajalon izjavio je danas da bi inicijativa Evropske unije da podrži podjelu Jerusalema i status istočnog Jerusalema kao glavnog grada buduće palestinske države "mogla naškoditi naporima da budu obnovljeni (mirovni) pregovori".
Zamjenik ministra Ajalon je to rekao uoči sutrašnje diskusije u Bruxellesu o nacrtu dokumenta o bliskoistočnoj politici EU koju je pripremila Švedska, trenutno predsjedavajuća najvećom i najuspješnijom regionalnom integracijom u svijetu.

"Evropljani ne bi trebalo da unaprijed diktiraju ishod pregovora. Ta deklaracija je opasna inicijativa koja bi mogla da nanese štetu naporima da budu obnovljeni pregovori između strana i pooštrit će palestinsku poziciju", rekao je Ajalon.

On je naglasio i da je "takva inicijativa suprotna principima međunarodne zajednice i odlukama četvorke (bliskoistočnih mirovnih posrednika koju čine Ujedinjeni narodi, Sjedinjene Američke Države, EU i Ruska Federacija) da strane postignu sporazum u direktnim pregovorima".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: