Svijet
0

Podrška Edwarda Kennedya kandidaturi Baracka Obame

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Senator Edward Kennedy, jedan od najutjecajnijih članova Demokratske stranke, u ponedjeljak će podržati izbor Baracka Obame za predsjedničkog kandidata stranke, najavio je The Washington Post pozivajući se na demokratske dužnosnike.

Potvrda Edwarda Kennedya jedna je od najtraženijih u bici za predsjedničku nominaciju demokrata, i ona će dodatno ojačati izglede Obame nakon premoćne pobjede koju je odnio u subotu na predizborima u Južnoj Karolini, gdje je osvojio dvostruko više glasova od glavne konkurentice za nominaciju, senatorice i bivše prve dame SAD-a Hillary Clinton.

Kennedy se odlučio podržati senatora Obamu, koji nastoji postati prvim predsjednikom SAD-a afroameričkog porijekla, unatoč tome što su Hillary i Bill Clitnon ovih dana vršili pritisak na Kennedyja da ostane neutralan, navodi Post.

Odluku o javnoj podršci Obami, Kennedy je donio i zbog nezadovoljstva taktikom Clintonovih i njihovih pomoćnika u kampanji u Južnoj Karolini, gdje su u napade na protivnika uključeni i rasni tonovi.

Prema pisanju sedmičnika Newsweek, Kennedy je svoje nezadovoljstvo izrazio izravno Billu Clintonu, pozivajući ga da se kao bivši predsjednik države suzdrži od takvog angažmana u kampanji, ali bez rezultata.

Svoju podršku Obami, Kennedy bi trebao objaviti u ponedjeljak na predizbornom skupu u Bender areni Američkog sveučilišta u Washingtonu, prenijela je Hina.

Na skupu će se pojaviti i njegova nećakinja Caroline Kennedy, koja je podršku Obami iznijela u nedjelju u The New York Timesu, uspoređujući mladog senatora iz Illinoisa s njezinim pokojnim ocem, bivšim predsjednikom SAD Johnom F. Kennedyem.