Gađaju civilne objekte
7

Podoljak: Rusija promijenila taktiku svojih napada kako bi ubrzala ukrajinsku kontraofanzivu

I. M.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Viši pomoćnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog Mihailo Podoljak je poručio da je ruska vojska promijenila taktiku raketnih napada na Ukrajinu, gađajući civilne objekte.

“Jasno je da postoji određena promjena u taktici. U to nema sumnje, jer oni direktno udaraju po civilnim, stambenim zgradama ili mjestima gdje ima puno civilnog stanovništva”, rekao je on, prenosi RBC-Ukrajina.

Prema riječima Podoljaka, takvom promjenom taktike Ministarstvo odbrane Ruske Federacije ostvaruje nekoliko ciljeva. Konkretno, ruska vojska želi da izazove određene reakcije u Ukrajini koje mogu ubrzati kontraofanzivu, kako se Oružane snage Ukrajine ne bi pripremale za nju, već brže krenule u napad.

Također, smatra Podoljak, Moskva pokušava da utječe na stanovnike zapadnih zemalja, koji bi, pod utiskom ubistava civila Ukrajinaca, mogli početi da zahtijevaju hitne pregovore.

“Treći razlog je što žele da shvate da li je moguće napadati ne samo na putanjama po kojima su napadali zimi i u jesen, da li je moguće napadati civilno stanovništvo zaobilazeći naše sisteme protivvazdušne odbrane. I gledaju da li smo potpuno zatvorili nebo ili ne”, dodao je predstavnik ureda predsjednika Ukrajine.

U noći 1. maja, ruske trupe izvele su još jedan raketni napad na Ukrajinu. Komanda Oružanih snaga Ukrajine saopštila je da su oborili 15 od 18 projektila. U posljedicama granatiranja Pavlograda u Dnjepropetrovskoj oblasti dvije osobe su poginule, a 40 je povrijeđeno, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Oštećeno je na desetine kuća.

U noći 28. aprila ruska vojska je izvela raketni napad na gradove u oblastima Dnjepropetrovsk, Čerkasi i Kijev. Prema podacima Oružanih snaga Ukrajine, od 23 projektila, 21 je oboren. Raketa je pogodila višespratnu stambenu zgradu u Umanu, pri čemu su poginule 23 osobe, uključujući šestoro djece.