Afganistan
0

Podnijeto više od 4.000 žalbi na Parlamentarne izbore

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Organizacija za kontrolu izbora u Afganistanu saopćila je danas da je na parlamentarne izbore podnijeto više od 4.000 žalbi, od kojih više od pola može uticati na konačne rezultate.

Ahmad Zia Rafat iz Komisije za izborne žalbe izjavio je da je za prevaru optuženo 175 od ukupno oko 2.500 kandidata na parlamentarnim izborima, održanim 18. septembra, prenosi Rojters.

"Od kandidata optuženih za prevaru 25 su aktuelni članovi parlamenta. Ukoliko optužbe za prevaru protiv tih kandidata budu dokazane, ti glasovi će biti poništeni i oni će biti izvedeni pred sud", rekao je Rafat.

Od ukupno 4.169 žalbi oko 55 posto su dovoljno ozbiljne da bi, ako ih potvrdi komisija, mogli imati uticaj na konačni rezultat izbora.

Više od 40 posto žalbi odnosi se na izborne neregularnosti, a oko 17 posto je u vezi sa nasiljem i zastrašivanjem.

Neke od žalbi podnijete su zbog problema u pristupu biračkim mjestima ili neregularnosti tokom prebrojavanja glasova.

Nezavisna izborna komisija, koju je imenovala vlada, saopćila je da je u 442 biračka mjesta poništen dio ili svi glasovi i naredila je ponovnu kontrolu i prebrojavanje glasova na 828 biračkih mjesta.

Preliminarni rezultati trebalo je da budu saopćeni prošle subote, ali je izborno tijelo odložilo njihovo objavljivanje do sredine oktobra, da bi bile provjerene optužbe.