Na nivou FBiH
73

Podnesena inicijativa da se u nastavne planove uvrsti izučavanje o genocidu

A. Ku.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Sanel Kajan (DF) uputio je inicijativu za uvođenje obaveznog izučavanja o genocidu počinjenom u BiH.

Kajan je inicijativu uputio Ministarstvu obrazovanja i nauke FBiH i kantonalnim ministarstvima navodeći da bi izučavanje o genocidu trebalo biti uključeno u nastavne planove i programe osnovnih i srednjih škola u svim kantonima.

"Nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala Rezoluciju o Srebrenici kojom je potvrđeno da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici, pozivam sva kantonalna ministarstva obrazovanja u Bosni i Hercegovini kao i FMON da odmah pristupe uvođenju izučavanja o izvršenom genocidu, kao obaveznog sadržaja u nastavne planove i programe svih škola", naveo je Kajan.

Dodao je kako treba odbaciti sve ucjene, pritiske i nastojanja da se genocid ne spominje, a da naša djeca završe obrazovanje bez znanja o počinjenom genocidu u vlastitoj državi nad onima koji su državu branili i za nju se zalagali.

"Također, jasno treba reći 'ne' i odbaciti preporuke i smjernice nekih međunarodnih organizacija o tome 'da se u udžbenicima ne spominje rat i ratna stradanja'. Nedopustivo je da samo učenici 9. razreda, u jednom malom dijelu svog obrazovanja, uče o genocidu i agresiji", ističe Kajan.

Rekao je i da je svijet nakon usvajanja Rezolucije u UN-u još jednom potvrdio da je u Srebrenici počinjen genocide te da niko nema bilo kakvo opravdanje da se o tome jasno i sistemski ne govori u svim obrazovnim ustanovama.