Suđenje Karadžiću
0

Podnesak o dogovoru s Holbrookeom odbačen

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odbacio je podnesak Radovana Karadžića u kojem tvrdi da je potpisao sporazum s Richardom Holbrookom da će biti izuzet od svakog gonjenja, saopćio je u četvrtak ICTY.

"Čak i ako taj navodni dogovor postoji (a optužba ne priznaje da postoji), on ne obavezuje zakonski ovaj sud", tvrdi tužitelj.

Navodni sporazum zaključen s američkim pregovaračem o Dejtonskom sporazumu kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini Richardom Holbrookom trebalo bi, prema riječima optuženika, da ga štiti od svakog gonjenja pred Haškim tribunalom ako se povuče iz javnog života.

Optužnica podignuta protiv njega za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i za genocid trebalo bi da "bude poništena", zaključio je optuženik u podnesku od 25. maja. On je također tražio održavanje jednog ročišta na koje bi donio "dokaze" o tome sporazumu.

Karadžić želi da suci pozovu kao svjedoke zvaničnike koji bi mogli, smatra on, da potvrde postojanje dogovora, kao što je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, jedan od posrednika u ratu u BiH.

Tužitelj odbija takvo ročište, ali zadržava pravo da pribavi suprotne dokaze, ako suci odluče da ga odrede.

"Statut ICTY-a nije predvidio situacije u kojim neka osoba može biti izuzeta od suđenja dobivanjem imuniteta ili amnestije", naveo je on.

Ne postoji rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a na osnovu koje je osnovan ICTY 1993. godine, a kojom se "Karadžić izuzima od sudskog gonjenja" i "ne postoji ništa što bi moglo spriječiti taj sud da pristupi suđenju u ovom slučaju", kazao je tužitelj.