Prije tragedije u junu
68

Podmornica Titan je i prošle godine imala incident, ostala je bez kontrole

D. B.
Podmornica Titan, koja je u junu implodirala prilikom posjete olupini Titanica, imala je incident i prošle godine koji je uplašio putnike.

Dokumentarac koji je prikazao BBC otkriva da je nekadašnji pilot Scott Griffith izgubio kontrolu nad podmornicom 2022. godine.

"Nešto nije u redu s potisnicima, pokušavam ali se ništa ne događa", rekao je Griffith.

Kasnije je objašnjeno da je jedan od Titanovih potisnika možda bio postavljen pogrešno, zbog čega je gurao podmornicu u pogrešnom smjeru, dok je drugi potisnik bio ispravan, a to je uzrokovalo okretanje podmornice.

U dokumentarcu su prikazani članovi posade kako satima čekaju da izvršni direktor kompanije OceanGate Stockton Rush radi na rješavanju problema na glavnom brodu na površini.

"Znate šta sam pomislila? Da nećemo uspjeti. Mi smo bukvalno bili 300 metara od Titanica u polju krhotina, ali nismo mogli ništa drugo osim da se vrtimo u krug. Bili smo veoma sretni kada smo shvatili kako krenuti naprijed", izjavila je putnica Reneta Rojas za BBC.

Nakon što je sistem popravljen, podmornica Titan je nastavila put do olupine, a nakon toga se sigurno vratila na površinu.

Posada je prije zarona upozorena da je podmornica "eksperimentalna i opasna".

Međutim, Rush je tokom snimanja dokumentarca ignorisao probleme koji su se dogodili na Titanu tog dana, ali je priznao da je "prekršio neka pravila" tokom proizvodnje podmornice.

Također, Rush je često odbijao kritike i zabrinutost za sigurnost, no u konačnici je i sam stradao zajedno sa svojom kreacijom koja je implodirala u junu. S njim su poginuli britanski milijarder Hamish Harding (58), istraživač Titanica Paul-Henri Nargeolet (77), istaknuti pakistanski biznisimen Shahzada Dawood (48) i njegov sin Sulaiman Dawood (19).