{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podjele u Evropskoj uniji

F
20.6.2008. u 10:55
0
0
Podjele u Evropskoj uniji
0
Podjele u Evropskoj uniji
Foto: Reuters
U autorskom tekstu u The Independentu povodom samita EU-a i irskoga referendumskog "ne" reformskom ugovoru - Dennis McShane, bivši britanski ministar za Evropu, u petak iznosi tezu da Evropa mora govoriti jednim glasom - a da je trenutno podijeljena u pitanju svoje odbrane, Kosova i Makedonije, energetike i Rusije.
Evropski čelnic nisu uspjeli 90-tih godina spriječiti haos na zapadnom Balkanu, nastavlja McShane, a deceniju kasnije Sjedinjene Države i vodeće zemlje Evropske unije priznale su Kosovo kao još jednu zemlju koja se izdvojila iz bivše Jugoslavije. To nikako nije pobjeda euro-američkog partnerstva.

Ključne zemlje Unije - Španija, Grčka, Rumunija i Slovačka - slabe njezino jedinstvo odbijajući priznati Kosovo. Grčka uz to blokira prijem Makedonije u NATO i EU, dok Španija lobira u Južnoj Americi protiv priznavanja nezavisnosti Kosova. Sve to ne ukazuje da se može razviti uticajna i jedinstvena diplomatija EU-a.

McShane smatra da je novi odnos sa Sjedinjenim Državama ključna oblast kroz koju će Evropa nastojati da nađe rješenje za svoju budućnost.

On dalje piše da je za obnovu pokidanih transatlantskih veza, nakon odlaska Georgea W. Busha s dužnosti, unutar EU-a nužno liderstvo kojeg danas nema.

Spomenute podjele unutar Evropske unije, koja treba da se okrene od antiamerikanizma i govori i djeluje jedinstveno, neće mnogo pomoći 44. predsjedniku SAD-a, zaključuje Dennis McShane svoju analizu u Independentu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: