Protiv Merkel
1

Podjela u njemačkoj vladi zbog migranata, ministar Horst Seehofer, lider CSU-a ponudio ostavku

Klix.ba
Horst Seehofer, ministar unutrašnjih poslova i lider CSU (Foto: EPA-EFE)
Horst Seehofer, ministar unutrašnjih poslova i lider CSU (Foto: EPA-EFE)
Njemački ministar unutrašnjih poslova ponudio je ostavku zbog dogovora Angele Merkel s liderima Evropske unije o pitanju suzbijanja migracija.

Vlast u Njemačkoj je na velikom testu zbog neslaganja o pitanjima migracija koalicionih partnera. Tako je lider CSU-a, koalicionog partnera stranke Angele Merkel Horst Seehofer iskazao veliko nezadovoljstvo zbog odnosa Merkel prema tom pitanju.

Na nedavnom sastanku lidera EU usaglašeno je da se naprave novi migrantski centri u zemljama EU, ali na dobrovoljnoj bazi. U centrima će se razvrstati oni koji su izbjeglice i iregularni migranti koji će biti vraćeni kućama. Ostalo je nejasno koje zemlje će biti domaćini tih centara.

CDU je kasno sinoć izglasala rezoluciju kojom podržava stav Angele Merkel o migracijama. Poručeno je da CDU vjeruje da je potrebno evropsko rješenje.

S druge strane nakon takvog stava Seehofer je ponudio da podnese ostavku i na čelu svoje stranke i na poziciju ministra unutrašnjih poslova.

Analitičari smatraju da je stav Seehofera o migracijama i njegovo protivljenje Merkel usko povezan s izborima koji će biti održani najesen. Ipak ankete sugerišu da su Bavarci prije svega više zadovoljni politikom Angele Merkel nego CSU-om i idejama za koje se zalaže Seehofer.