Bodljikava granica
0

Podignuta metar i po visoka ograda na granici Grčke i Turske

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Grčka je okončala radove na postavljanju metar i po visoke ograde sa bodljikavom žicom, na betonskoj podlozi duž 13 kilometara kopnene granice sa Republikom Turskom, kako bi se onemogućili ilegalni prelasci granice.

Republika Turska i Grčka dijele 190 kilometara granice, od čega je 13 kilometara kopnene granice, koja je u potpunosti ograđena bodljikavom žicom.

U izjavi za agenciju Anadolija, direktor policije turskog pograničnog grada Edirnea Cemil Ceylan istakao je da su ilegalne migracije problem cijelog svijeta, a ne samo Turske. On tvrdi da turska policija odano radi na spriječavanju ilegalnih migracija, a da ilegalci i nakon postavljanja bodljikave žice traže nove načine prelaska granice.

"Trenutno je angažirano između sedam i osam hiljada graničnih policajaca, postavljene su termalne kamere, noćne osmatračnice, žičane ograde, ali ilegalni migranti uvijek traže nove načine prelaska granice. Trenutno pokušavaju prelaskom rijeke Meric ili preko Bugarske granice. Većina njih bude uhapšena. Odgovorno tvrdim da naša policija radi veoma dobro po tom pitanju", rekao je Ceylan.

Ceylan je podsjetio i na nedavnu posjetu britanskog ministra za migracije Marka Harpera, koji je tom prilikom izjavio da je prijatno iznenađen radom granične policije u Edirneu.

Turske vlasti usko sarađuju i sa Evropskom agencijom za granice (FRONTEX), tako da ilegalne migrante, koji bi i uspjeli preći preko žičane ograde, čekaju FRONTEX-ovi graničari i dresirani psi.