Svijet
0

Podgorica: Uglavnom negativna reagiranja na mirotvorce Đukanovića i Marovića

FENA
Podgorica
Podgorica
Crnogorska javnost u utorak je uglavnom negativno reagirala na dodjelu nagrada sarajevske nevladine udruge Internacionalne lige humanista (ILH) donedavnim visokim crnogorskim dužnosnicima Milu Đukanoviću i Svetozaru Maroviću.

ILH je u ponedjeljak u Budvi dodijelila Đukanoviću i Maroviću Povelje za mir i humanost, što je izazvalo revolt skupine neovisnih intelektualaca i nevladinih udruga. Oni su se obratili svim nekadašnjim i aktualnim laureatima, podsjećajući ih da je crnogorska vlast, na čijem su čelu bili Đukanović i Marović, jedno vrijeme bila dio Miloševićeve ratne i zločinačke mašinerije.

Đukanović je u posljednjih 15 godina obavljao najviše državne funkcije u Crnoj Gori, bio predsjednik i premijer u više navrata, a sada je predsjednik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), dok je Marović bio na čelu parlamenta i bio posljednji predsjednik Državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Dr Miodrag Perović, sveučilišni profesor i osnivač uglednog tjednika Monitor, ocijenio je da su, "nakon što su 1997. godine napustili antihumanistički, odnosno zločinački Miloševićev štab, Đukanović i Marović trebali učiniti niz stvari da bi zaslužili nagradu za humanizam".

"Prije svega trebalo je pokazati humanizmom označenu nelagodu što su bili visoki državni dužnosnici u vrijeme kada je Crna Gora sudjelovala u zločinu. Isprike koje su izgovorene u par navrata, kao i obnavljanje političkih odnosa sa susjedima, druge su prirode. Za njih se dobivaju državne nagrade i pozitivne političke ocjene", piše Perović u svojoj kolumni dnevnika Vijesti.

Čelnik Socijaldemokratske partije (SDP) Miodrag Iličković ocijenio je da će korist u vezi sa zbivanjima oko dodjele humanističkih nagrada imati mladi, jer će moći vidjeti kakva je nekada bila crnogorska vlast. Liberalna partija (LP) poručila je u vezi s dodjelom priznanja crnogorskim čelnicima da ne pristaje na zaborav i falsificiranje nedavne prošlosti.

Predsjednica Udruženja žene-žrtve rata Bakira Hasečić i sarajevski sveučilišni profesor Zdravko Grebo odrekli su se priznanja koje su od ILH-a dobili za mir i humanizam u znak prosvjeda zbog dodjele sličnih nagrada Đukanoviću i Maroviću. Nagrade Bakire Hasečić i Zdravka Grebe aktivisti crnogorskih nevladinih udruga ostavili su na stubištu zgrade Predsjednika Crne Gore, s molbom da ih Filip Vujanović vrati tajniku ILH-a Zdravku Šurlanu.