Svijet
0

Podaci UNICEF-a: Više od milion djece u Centralnoafričkoj Republici treba pomoć

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Više od milion djece je u stanju humanitarne katastrofe tri godine nakon brutalnih vjerskih sukoba u Centralnoafričkoj Republici. Ipak, svi se nadaju da će posjeta pape Franje donijeti olakšanje.

Centralnoafrička Republika je pretežno kršćanska zemlja sa populacijom od blizu 4,6 miliona. Zbog sukoba i nasilja koje je zahvatilo tu zemlju prethodnih godina, najviše pate djeca.

Prema podacima UNICEF-a, polovina djece u dobi do pet godina je neuhranjeno. Kao posljedica muslimansko-kršćanskih sukoba policijski teror je svakodnevnica, te je na hiljade mrtvih i stotine hiljada osoba su izbjeglice.

Blizu dva miliona djece osjećaju direktne posljedice nasilja, a 1,2 miliona djece ima potrebu za konstantnom pomoći. Dodatni problem je nedostatak medicinskih ustanova. Zbog toga na svakih 1.000 novorođenčadi u prosjeku 139 djece umre prije svog petog rođendana. Gotovo nevjerovatno zvuči podatak da u čitavoj Centralnoafričkoj Republici ima tek 250 ljekara, tako da u prosjeku 20.000 pacijenata dolazi na liječenje jednom ljekaru.

Ipak, svi se nadaju da će prva posjeta pape Franje afričkom kontinentu donijeti mir među zaraćenim stranama, a naročito neophodnu pomoć djeci.