Svijet
0

Pod ruševinama policijske zgrade u Angoli poginule četiri osobe, 30 zarobljeno

FENA
Najmanje 30 zatvorenika, među kojima 10 žena, ostalo je zarobljeno u nedjelju pod ruševinama sedmospratne policijske zgrade koja se srušila u angolskoj prijestonici Luandi, kada su poginule četiri osobe i povrijeđeno je još 106, saopćilo je angolsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Državna novinska agencija Angop javila je da su spasilački radnici pokušali doći tokom noći do ćelija u prizemlju zgrade u kojima se drže žene kada se zgrada Nacionalnog odjela za krivične istrage (DNIC) srušila kratko prije zore u nedjelju, prenosi Reuters.

Spasilački radnici stupili su u kontakt sa ženama nakon što su im uspjeli doturiti mobilni telefon.

Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi u saopćenju da je 145 zatvorenika koji su čekali na suđenje i 36 policijskih službenika bilo u zgradi u vrijeme nesreće.

Zvaničnici za javne radove još pokušavaju utvrditi uzrok rušenja.

Načelnik angolske policije Ambrosio de Lemos izjavio je da se ruševine iz zgrade u oblasti Luande, Rangelu, moraju pažljivo ukloniti kako bi se spriječile povrede među ženama.

"Jedina poteškoća je u pažljivom uklanjanju ruševina, uzimajući u obzir da još ima nade u preživjele", naveo je Angop De Lemosove riječi.

Devet žrtava je ozbiljno povrijeđeno, navode novine Jornal de Angola na svom websiteu. Većina povrijeđenih imala je lomove i povrede po glavama.