Kavkaz
0

Pod lavinom poginulo pet alpinista

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Pod lavinom u ruskim južnim Kavkaskim planinama poginulo je pet planinara, među kojima i instruktor, saopćio je u subotu zvaničnik za vanredne situacije.

Četiri alpinista iz ekipe od devet preživjela su sniježnu lavinu, koja se pokrenula dok su se u petak uspinjali na vrh Gedan-tau, saopćio je portparol lokalne službe za hitne situacije Oleg Ugnivenko. Osam alpinista početnika bilo je u dvadesetim godinama života i bili su izuzetno dobro opremljeni, kazao je on, prenosi AP.

Tijelo 40-godišnjeg instruktora odmah je pronađeno nakon lavine, a u spasilačkoj operaciji koja je uključivala helikoptere i 100 spasilaca pronađena su četiri smrznuta tijela u subotu, saopćio je Ugnivenko.

Planinari su se uspinjali na planinu koja se nalazi oko 60 km od najvišeg istočnoevropskog vrha Elbrusa, duž najprohodnije rute. Oni su počeli uspon u petak ujutro i bili su blizu vrha Gedan - tau visokog 3.700 metara kada se lavina pokrenula, kazao je Ugnivenko.

Alpinisti početnici, svi iz Moskve i St. Petersburga, prošli su kroz šestodnevni kurs intenzivne obuke u planinarskoj bazi Bezengi, u pokrajini Kabardino-Balkaria, neposredno prije uspona, kazao je on.

Sjeverni Kavkaz popularna je destinacija za ruske alpiniste, ali nema razvijenu infrastrukturu i opasno je blizu nasiljem zahvaćenim regijama Čečenije i Dagestana.