Filipini
0

Pod klizištima izazvanim tajfunom Nuri poginule četiri osobe

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pod klizištima u sjevernim Filipinima poginula su tri brata i starica kad je snažni tajfun u srijedu zahvatio tu regiju, prisiljavajući vlasti da otkažu nastavu u školama i podignu stepen uzbune od oluje.

Tajfun Nuri zahvatio je sjeveroistočni rub pokrajine Cagayan, na najvećem otoku Luzon, s vjetrovima brzine do 160 km na sat i razorio je najveći dio planinskih sjevernih pokrajina, javio je AP.

Vodeći filipinski meteorolog Nathaniel Cruz izjavio je da je Nuri snažan olujni sistem koji će vjerovatno dobiti na snazi dok bude prelazio preko otoka Babuyan i Calayan u Luzonskom tjesnacu prema Hong Kongu i Guangdongu u istočnoj Kini.

Kazao je da tajfun donosi monsunske kiše i da će se snažni vjetrovi nastaviti do četvrtka ujutro.

U prijestolnici Manili zvaničnici su otkazali nastavu dok su obilne kiše poplavile ulice.

Ured civilne zaštite u sjevernoj regiji Cordillera saopćio je da je kuća izgrađena u planinskom mjestu Itogon u pokrajini Benguet zatrpana pod klizištem pod kojim su poginula tri brata - starosne dobi od jedne, tri i deset godina.

Pod drugim klizištem u Itogonu poginula je 72-godišnja žena u svoijoj kuhinji ranije tokom dana, saopćio je načelnik operacija civilne zaštite Alex Uy. Itogon je oko 200 km sjeverno od Manile.