Bernard Kouchner
0

"Počinju se nazirati konture prekida vatre"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner izjavio je u srijedu da se "počinju nazirati konture prekida vatre".

"Konture prekida vatre se počinju nadzirati, mada imamo još očito velikih prepreka", rekao je ministar pred poslanicima.

"Dinamika je pokrenuta, kontakti se svakodnevno nastavljaju. Uvjeren sam da će naši napori uspjeti", dodao je šef francuske diplomatije.

"Napravili smo i održavamo pritisak, koji je danas koristan a bit će efikasan za nekoliko dana", nastavio je Kouchner, opovrgnuvši optužbe prema kojima vlada nije reagirala dovoljno odlučno da prekine ovaj sukob.

Islamistički pokret Hamas "povoljno je reagirao" na napore Egipta za prekid vatre u ratu u Gazi, prema jednom egipatskom izvoru koga u srijedu navodi agencija Mena.

Kouchner je ocijenio da je Francuska zauzela jedan "izbalansiran stav", osudivši "provokacije" Hamasovog raketiranja na Izrael, kao i "pretjeranu upotrebu sile Izraela".

Vezano za Hamas, on je izjavio da "se ne može voditi dijalog bilo s kim i pod bilo kojim uvjetom", ali je potvrdio "indirektne kontakte" preko trećih zemalja, kao što su Rusija, Egipat ili Sirija.