Svijet
0

Počinju sastanci Kontakt grupe za rješavanje statusa Kosova

FENA
Foto: Reuters; Wolfgang Ischinger
Foto: Reuters; Wolfgang Ischinger
Prvi sastanci Kontakt grupe za Kosovo s delegacijama iz Prištine i Beograda održat će se danas. "Trojka", koju čine Amerikanac Frank Viesner, Rus Aleksandar Bocan-Harčenko i njemački ambasador u Londonu i predstavnik Evropske unije Wolfgang Ichinger, vodit će odvojene razgovore s dvije delegacije u Beču.

Tokom prijepodnevnih sati posrednici će se sastati s liderima kosovskih Albanaca koje predvode predsjednik Kosova Fatmir Sejdiju i premijer Agim Ceku, prenio je BBC.

Sastanak s predstavnicima Beograda, na čijem će se čelu nalaziti ministri za Kosovo i vanjske poslove, Slobodan Samardžić i Vuk Jeremić, zakazan je za popodne, nakon čega je najavljena i konferencija za štampu "trojke".

Diplomati SAD-a, Rusije i EU-a su u srijedu uvečer u Beču održali sastanak sa stručnjacima ministarstava vanjskih poslova zemalja članica Kontakt grupe.

Ruska agencija ITAR-TASS javila je da je taj skup održan iza zatvorenih vrata u rezidenciji njemačkog ambasadora u austrijskoj prijestonici i da se na njemu razgovaralo o "tehničkim pitanjima u vezi s novim pregovaračkim procesom između Beograda i Prištine" .