{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počinju pregovori EU-Rusija

F
4.7.2008. u 12:19
0
0
Počinju pregovori EU-Rusija
0
Počinju pregovori EU-Rusija
Foto: Reuters
Pregovarači Evropske unije i Rusije sastat će se danas u Bruxellesu na prvom krugu pregovora o novom sporazumu o strateškom partnerstvu, a na sastanku će se raditi na definiranje ukupnog okvira pregovora te utvrditi kalendar daljnjih sastanaka, saopćeno je iz Bruxellesa.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Samo sedmicu dana nakon što su pregovori pokrenuti na političkoj razini u Hanti-Mansijsku (u Sibiru), dva pregovaračka tima kreću na posao u Bruxellesu. Naš je cilj postići sveobuhvatan i samostalan ugovor koji će dugoročno služiti kao institucionalna i pravna baza za naše odnose. Novi sporazum pomoći će da se ostvari puni potencijal tog partnerstva, koje se temelji na puno zajedničkih interesa", navodi u saopćenju evropska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner.

Novi sporazum dat će pravno obavezujući okvir za budući saradnju EU-a i Rusije.

On će pripremiti teren za snažniju političku saradnju, dublju ekonomsku integraciju, za odnose na polju energetike, bližu saradnju na polju slobode, sigurnosti i pravosuđa te za uzajamno otvaranje obrazovnih i znanstvenih sustava, dodaje Komisija u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: