{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počinju pregovori EU-Rusija

F
4.7.2008. u 12:19
0
0
Počinju pregovori EU-Rusija
0
Počinju pregovori EU-Rusija
Foto: Reuters
Pregovarači Evropske unije i Rusije sastat će se danas u Bruxellesu na prvom krugu pregovora o novom sporazumu o strateškom partnerstvu, a na sastanku će se raditi na definiranje ukupnog okvira pregovora te utvrditi kalendar daljnjih sastanaka, saopćeno je iz Bruxellesa.
"Samo sedmicu dana nakon što su pregovori pokrenuti na političkoj razini u Hanti-Mansijsku (u Sibiru), dva pregovaračka tima kreću na posao u Bruxellesu. Naš je cilj postići sveobuhvatan i samostalan ugovor koji će dugoročno služiti kao institucionalna i pravna baza za naše odnose. Novi sporazum pomoći će da se ostvari puni potencijal tog partnerstva, koje se temelji na puno zajedničkih interesa", navodi u saopćenju evropska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner.

Novi sporazum dat će pravno obavezujući okvir za budući saradnju EU-a i Rusije.

On će pripremiti teren za snažniju političku saradnju, dublju ekonomsku integraciju, za odnose na polju energetike, bližu saradnju na polju slobode, sigurnosti i pravosuđa te za uzajamno otvaranje obrazovnih i znanstvenih sustava, dodaje Komisija u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: