Fidel Kastro
0

Počinjene velike nepravde prema homoseksualcima

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši kubanski predsjednik Fidel Kastro preuzeo je odgovornost za vladin progon homoseksualaca nakon kubanske revolucije, jer je u to vrijeme bio zaokupljen drugim problemima.

Kastro je rekao da su protiv gej zajednice počinjene "velike nepravde" koje su proizašle iz tradicionalne diskriminacije homoseksualaca na Kubi kakvoj su bili izloženi i crnci i žene.

"Ako je neko odgovoran, to sam ja. Neću prebacivati krivicu na druge", izjavio je Kastro za list "La Jornada", dodajući da je u to vrijeme bio prezaposlen drugim stvarima, kao što su prijetnje iz SAD i pokušaji atentata.

Nakon revolucije 1959. godine vlast je krenula u akciju kojom je zemlju htjela riješiti homoseksualnosti jer su je smatrali proizvodom kapitalističkog društva.

Tokom 60-ih i 70-ih godina  20. vijeka mnogi su homoseksualci dobili otkaz, završili u zatvoru bez suđenja ili u radnim "kampovima za preodgoj". 

Homoseksualnost je konačno dekriminalizovana  1979. godine, a kubansko državno zdravstvo danas osiguranicima plaća i promjenu pola.