{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počinje treća potraga za nestalim u Japanu

F
24.4.2011. u 12:53
0
1
Počinje treća potraga za nestalim u Japanu
0
Počinje treća potraga za nestalim u Japanu
Foto: AP
Japanske odbrambene snage (SDF) i vojska Sjedinjenih Država u ponedjeljak započinju treću veliku potragu za 12.000 ljudi koji se još smatraju nestalim nakon zemljotresa i cunamija koji su se desili 11. marta.
Dvodnevna operacija dolazi nakon dvije slične potrage koje su se desile prošlog mjeseca, javila je japanska agencija NHK.

SDF, američka vojska, japanska policija i obalna straža pretražit će obalna područja i unutrašnjost, kao i vode u prefekturama Iwate, Miyagi i Fukushima. Oko 25.000 pripadnika SDF-a, 90 aviona i helikoptera i 50 brodova te 100 podmornica učestvovat će u potrazi.

Operacija će se odvijati i na unutrašnjim područjima u blizini nuklearne elektrane Fukushima Daiichi, jer ova područja nisu pokrivena ranijim operacijama.Zvaničnici ministarstva poljoprivrede planiraju poslati tim od šest veterinara u zonu oko havarisanog nuklearnog kompleksa Fukushima iz koje je evakuirano stanovništvo, da provjere šta je sa stotinama hiljada napuštenih krava, svinja i pilića, od kojih su mnogi do sada vjerovatno uginuli od gladi.

Procjenjuje se da su evakuirani mještani napustili 3.000 krava, 130.000 svinja i 680.000 pilića kada su prošlog mjeseca s početkom nuklearne krize u žurbi napustili domove.

Vlasti također razmišljanju o mogućnosti eutanazije za životinje koje umiru, kažu zvaničnici, kako prenosi AP.

Do sada je potvrđeno da je u zemljotresu i cunamiju na sjeveroistoku i istoku Japana poginulo 14.300 ljudi, dok se 12.000 vode kao nestali. Pretpostavlja se da je neka tijela odnijelo more, dok su neka zatrpana ispod uništenih zgrada.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: