Predstavnici 67 zemalja u Beču
0

Počinje Svjetski ekonomski forum o Evropi i centralnoj Aziji

FENA
Dvodnevni Svjetski ekonomski forum (WEF) o Evropi i centralnoj Aziji počet će danas u Beču, uz učešće više od 500 predstavnika politike, privrede, akademija i civilnog društva iz više od 67 zemalja.

Učesnici skupa, koji će biti održan u bečkoj palati Hofburg, razgovarat će o temi "širenja granica inovacija".

Ovo je deseti WEF koji se održava u Austriji i predstavlja važan spoj između Evrope i centralne Azije.

Glavne teme ovogodišnjeg skupa su "globalna kompetitivnost", "reursi" i "rizik otpornosti".

Na sastancima će učesnici razmotriti i globalna pitanja, uključujući politička previranja na sjeveru Afrike, budućnost eura, pitanje energetskih resursa nakon krize u Japanu, kao i ko bilježi najbrži rast.

Kako je najavljeno, skupu će prisustvovati predsjednici i premijeri iz Armenije, Austrije, Gruzije, Mađarske, Kirgistana, Letonije, Moldavije, Crne Gore, Slovenije, Tadžikistana i Ukrajine, kao i 24 ministara i više od 150 šefova najvažnijih globalnih kompanija, a pored njih i 50 javnih ličnosti iz više od 30 zemalja svijeta.

Centralna Azija je u centru pažnje ovog skupa, zato što taj region, u vrijeme kada su druge privrede u krizi, ima pozitivan trend rasta, javljaju agencije.

Zbog skupa WEF austrijske vlasti preduzele su mjere predostrožnosti, tako da je centar Beča od jučer pretvoren u zabranjenu zonu, u koju mogu ući samo učesnici i novinari.

Također, na granicama Austrije privremeno je stavljen van snage Šengenski sporazum, što znači da su uvedene granične kontrole kako bi se spriječio masovni dolazak antiglobalista, koji bi mogli izazvati nerede.

Antiglobalisti za svaku konferenciju WEF organizuju proteste, koji često završe okrašajima policije i demonstranata.