|

Počinje samit Rusija - EU u Stockholmu

Počinje samit Rusija - EU u Stockholmu
0
F
FENA
18.11.2009. u 10:24
0
komentara
0

dijeljenja
Počinje samit Rusija - EU u Stockholmu Foto: Reuters
Evropska unija i Rusija nadaju se da će danas na samitu u Stockholmu uspjeti postaviti temelje za novo ekonomsko i političko partnerstvo usprkos razlikama koje postoje u pitanju energije, trgovine, ljudskih prava i klimatskih promjena.
Predsjednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev i predsjedavajući EU-a švedski premijer Fredrik Reinfeldt pokušat će obnoviti povjerenje koje je ugrozio prošlogodišnji rat u Gruziji, ali koje potiče nedavno postignut sporazum o mehanizmu "ranog upozoravanja" kojim bi se Evropa zaštitila od nestašice plina.

Stalni predstavnik Rusije pri EU-u Vladimir Čižov nedavno je najavio da će se pored ovih tema u Stockholmu razgovarati i o rješavanju bliskoistočnog sukoba, iranskome nuklearnom programu i evropskoj sigurnosti u svjetlu inicijative ruskog predsjednika o izradi novog sporazuma o sigurnosti na euroatlantskom prostoru.

"Potrebna nam je uska saradnja s Rusijom. Postoji određeni nivo obostrane zavisnosti – mi zavisimo od njihovih energenata, a oni zavise od nas kao potrošača", rekao je šef finske diplomatije Alexander Stubb, prenijela je agencija Reuters.

Evropska unija, koja ima skoro 500 miliona stanovnika, najveći je ruski trgovinski partner i pokriva skoro polovicu ukupnoga ovogodišnjeg izvoza.

Rusija, s druge strane, raspolaže ogromnim prirodnim bogatstvom, ali su joj potrebna strana ulaganja.

Evropski dužnosnici ohrabreni su nedavnim pozivima Medvedeva na reformu i modernizaciju ruske privrede, a Moskva je tokom švedskog predsjedanja EU-om vidjela brojne pozitivne signale iz Stockholma.

"Vidimo znakove pragmatizma u švedskom predsjedanju EU-om za koje se nadamo da će dovesti do produktivnih sastanaka", rekao je savjetnik Medvedeva za vanjske poslove Sergej Prihodko.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.