Svijet
0

Počinje samit EU - Južna Amerika

FENA
Čelnici Evropske unije i Južne Amerike započinju u četvrtak u Beču trodnevni samit, koji će se odnositi na trgovinu, energetiku i strateške odnose. Ministri vanjskih poslova 60 zemalja koje učestvuju na samitu sastat će se u četvrtak popodne.

Dvadeset pet šefova država i vlada EU-a, plus Rumunija, Bugarska i Turska i njihovih 33 kolega iz Latinske Amerike i Kariba pozvani su u četvrtak navečer na večeru koju priređuje austrijski kancelar Wolfgang Schussel. Oni će u petak održati glavnu konferenciju.

Nekoliko predsjednika će se u četvrtak obratiti novinarima nakon razgovora s austrijskim dužnosnicima, među kojima će biti i medijska ličnost Evo Morales, bolivijski predsjednik.

On je upravo nacionalizirao energetske kompanije, što je izazvalo veliku zabrinutost u Evropi.

Novinarima će se obratiti i Hugo Chavez, predsjednik Venecuele i veliki protivnik Amerike, inače veliki izvoznik nafte.

Ujedinjeni narodi su u srijedu zatražili od evropskih dužnosnika da "izvoze sigurnost" ka Latinskoj Americi, "pomažući tom regionu u kojem vlada nestabilnost, nasilje i nepravda", posebno u kontroli ponude i zahtijeva droge.

Austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik smatra da socijalno jedinstvo i borba protiv siromaštva moraju biti potpomognuti te da će na dnevnom redu samita biti i ljudska prava.

Analitičari očekuju dosta skromne rezultate od samita, kao što je otvaranje pregovora o slobodnoj razmjeni s Centralnom Amerikom.