|

Počinje prvi Svjetski halal forum u Evropi

Počinje prvi Svjetski halal forum u Evropi
0
F
FENA
16.11.2009. u 16:01
6
komentara
0

dijeljenja
Počinje prvi Svjetski halal forum u Evropi
Svjetski halal forum (WHF), najvažniji skup u svijetu halal industrije, prvi put će biti održan u Evropi 17. i 18. novembra u Den Haagu.
Ovaj skup će okupiti ključne ličnosti halal industrije i poslovne lidere, a tema je „Potencijal halala – regionalni fokus“.

Organizator svjetskog halal foruma je malezijska kuća Kasehdia, koja se bavi organizacijom programa, naučnih skupova, foruma i drugih događaja i skupova vezanih za halal industriju.

U radu halal foruma učestvovat će Agencija za certificiranje halal kvalitete, kao i reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić koji će govoriti o temi: "Koncept halala: Rastući značaj u današnjoj ekonomiji“.

S obzirom na uspješnu implementaciju zahtjeva za članstvo u organizaciji IHI Alliance, koja koordinira aktivnostima na svjetskom halal tržištu u oblasti halal certificiranja i razvijanja međusobne suradnje, u okviru foruma bit će upriličena svečanost dodjele certifikata za punopravno članstvo Agenciji za certificiranje halal kvalitete BiH.

Vrijednost svjetskog tržišta industrije halal hrane procjenjuje se na 455 milijardi eura godišnje, a to je samo vrh „ledenog brijega“, kada se uzme u obzir da je halal način života za 1,8 milijarde muslimana, što podrazumijeva više od same hrane.

Tržišna vrijednost evropskog halal tržišta procjenjuje se na 47 milijardi eura godišnje s više od 52 miliona muslimana koliko trenutno u Evropi danas živi, a očekuje se da dvostruko poraste u sljedećih 20 godina, što čini jako atraktivnim ovo tržište, saopćeno je iz Agencije za certificiranje halal kvalitete.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...