SAD
0

Počinje prava borba za Bijelu kuću

FENA
Poslije povlačenja Hillary Clinton iz utrke za predsjedničku nominaciju američke demokratske stranke tokom vikenda, britanska štampa opširno piše o pravoj borbi za Bijelu kuću, koja danas počinje između Baracka Obame i Johna McCaina.

Times ističe da nijedna predsjednička utrka u modernoj historiji SAD-a nije nudila takav kontrast u godinama, rasi, karakteru i političkoj filozofiji dvojice kandidata.

Na jednoj strani je prgavi sedamdesetjednogodišnji bijelac, prekriven ožiljcima iz rata u Vijetnamu, koji vjeruje u pobjedu u Iraku, slobodnu trgovinu, niske poreze, mali državni aparat i ukidanje prava na abortus.

Na drugoj strani je četrdesetšestogodišnji zgodni crnac koga nije lako naljutiti, koji nikada nije služio vojsku i želi da okonča rat u Iraku, namjerava da poveća poreze bogatima, spreman je da razgovara s američkim neprijateljima i podržava pravo na abortus, konstatira Times.

Daily Telegraph analizira moguće strategije dva suprotstavljena tabora.

Obama će, predviđa Daily Telegraph, nastojati da uspostavi vezu između propusta Georgea Busha i Johna McCaina i u svakoj prilici će podsjećati na McCainovu izjavu da ekonomiju ne razumije baš najbolje.

McCain će, sa svoje strane, u prvi plan isticati Obamino političko neiskustvo i pokušavati da ga predstavi kao tipičnog liberala, koji jedva čeka da poveća poreze. Posmatrači ocjenjuju da McCaina čeka teži zadatak, jer, kako reče jedan od njih, "mora da dokaže da neće nastaviti stopama Georgea Busha", piše Daily Telegraph.