Haški tribunal
0

VIDEO / Početak suđenja odložen zbog odsustva Karadžića

Sarajevo-x.com
Pretresno vijeće Haškog tribunala odložilo je današnji početak suđenja u procesu protiv Radovana Karadžića (64), bivšeg lidera bosanskih Srba, nakon štro se optuženi nije pojavio u sudu. Novo zasjedanje najavljeno je za sutra u 14:15 sati, a Karadžiću će se suditi po 11 tačaka optužnice, koje uključuju ratni zločin i zločin protiv čovječnosti.

Karadžić je prijetnju bojkotom najavio u engleskom dijelu podneska, ali ne i u originalu. Kako je odabrao da se sam zastupa, početku suđenja nije prisustvovao nijedan njegov zastupnik.

Optuženi je 21. oktobra poslao pismeni podnesak da se neće pojaviti na početku suđenja jer nije spreman. Pretresno vijeće pažljivo je razmotrilo podnesak i 22. oktobra poslao Karadžiću pismo podstičući ga da ponovo razmotri svoju odluku, što on nije učinio.

Odlukom o početku suđenja nije učinjeno ništa na štetu vašeg izbora da se sami branite, poručili su mu iz Vijeća i podsjetili ga kako garantuju svim optuženim da će se suđenje voditi u njihovom prisustvu ili u prisustvu njihovih zastupnika. Ipak, suđenje se u određenim okolnostima može vršiti i bez prisustva optuženog, naglašavaju iz Pretresnog vijeća.

Ako se opstrukcije nastave, Sekretarijat će transkript procesa poslati Karadžiću i saradnicima. Na taj način ga žele ohrabriti da prisustvuje postupku, saopštili su. Ako nastavi da opstruira suđenje, postoje mjere koje će se protiv njega poduzeti, upozoreno je. Jedna od mjera je određivanje njegovog zastupnika, predložila je glavna tužiteljica.

Karadžić je ranije rekao da nikada ne bi bojkotovao svoje suđenje. Treća izmijenjena optužnica protiv Karadžića predata je 27. februara, a precizirana 19. oktobra ove godine.

Optuženi je koristio sva pravna sredstva na koja je imao pravo, te najavio da čim bude spreman, najavit će to Vijeću nekoliko sedmica ranije.

Prema procjeni predsjedavajućeg sudije O-Gon Kwona suđenje će trajati dvije i po godine i da "ni po najgorem scenariju ne smije biti duže od tri godine". Kwon je precizirao da bi proces morao da bude okončan do kraja 2012. godine.

Karadžić je 21. jula 2008. godine uhapšen u Beogradu, a 30. jula je prebačen u Hag. Budući da nije htio da se izjasni o krivici, sudija je u njegovo ime u spise unio da se izjasnio da se ne osjeća krivim ni po jednoj tački optužnice.