{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Početak suđenja Karadžiću odgođen za sedam dana

S
14.10.2009. u 11:07
0
2
Početak suđenja Karadžiću odgođen za sedam dana
0
Početak suđenja Karadžiću odgođen za sedam dana
Foto: AP
Žalbeno vijeće Tribunala u Haagu odredilo je da se početak suđenja Radovanu Karadžiću pomjeri za sedam dana od dana kada Tužilaštvo optuženom dostavi "revidiranu optužnicu".
Istom odlukom odbijen je Karadžićev prijedlog da mu se odobri dodatnih deset mjeseci za pripremu odbrane, javlja BIRN - Justice Report.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, optužen je za zločine i genocid počinjen na području BiH u periodu od 1992. do 1995. godine. Uhapšen je 21. jula 2008. godine u Srbiji, da deset dana poslije prvi put se pojavio pred Tribunalom u Haagu.

Na statusnoj konferenciji održanoj 6. oktobra, određeno je da Karadžićevo suđenje počne 21. oktobra, iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva. Sudsko vijeće je tada Optužbi dodijelilo ukupno 300 sati u okviru kojih mora okončati slučaj, te naložilo da do 19. oktobra, Sudu i Karadžiću dostave “revidiranu optužnicu”, u kojoj će biti navedene sve tačke koje će biti obuhvaćene u toj satnici.

"Sudsko vijeće je bilo obavezno da osigura da Karadžić ima dovoljno vremena da pročita revidiranu optužnicu prije početka suđenja", navodi se u odluci Žalbenog vijeća, kojom se početak suđenja pomjera za jednu sedmicu.

Ipak, Žalbeno vijeće je odbilo prijedlog optuženog da mu se odobri dodatnih deset mjeseci za pripremu odbrane, koji je Karadžić podnio u septembru ove godine, pozivajući se, između ostalog, na obim suđenja, kao i činjenicu da se sam brani.

"Karadžić nije prezentirao nikakve uvjerljive razloge da pokaže da je procjena Sudskog vijeća o vremenu potrebnom za pripreme suđenja bila pogrešna. Jednostavno ponavljanje broja tačaka u optužnici i podsjećanje na obim dokumenata, ne pokazuje da je procjena Vijeća bila pogrešna", navodi se u odluci.

Žalbeno vijeće smatra opravdanim procjenu Sudskog vijeća da Karadžića okružuje relativno velika grupa plaćenih i neplaćenih savjetnika, koji su "izvor značajne podrške", iako sam optuženi tvrdi da oni nisu mogli raditi s njim sve vrijeme dok je u pritvoru.

"Njihova ograničenja su povezana sa Karadžićevim izborom da se sam brani", navodi Žalbeno vijeće.

Ovom odlukom odbačene su kao "neuvjerljive" tvrdnje optuženog da Sudsko vijeće nije uzelo u obzir kompleksnost suđenja, broj tačaka optužnice, kao i težinu zločina, prilikom određivanja datuma početka suđenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: