Svijet
0

Početak suđenja Haradinaju i nastavak četiri procesa

FENA
U Haškom tribunalu iduće sedmice počet će suđenje bivšem privremenom premijeru Kosova Ramušu Haradinaju, a bit će nastavljena i četiri suđenja za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije tokom 1990-ih.

Suđenje Haradinaju, Idrizu Baljaju i Lahimu Brahimaju počet će sutra, 5. marta, uvodnom riječi optužbe, koju bi trebalo da otvori glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte.

Haradinaja, Baljaja i Brahimaja optužnica tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Svi zločini navedeni u optužnici dogodili su se od 1. marta 1998. do 30. septembra 1998. godine na teritoriji Kosova i bili su usmjereni protiv srpskog civilnog stanovništva i onih pripadnika albanskog i romskog civilnog stanovništva u općinama Dečani, Peć, Đakovica, Istok i Klina za koje se smatralo da su kolaboracionisti ili da ne podržavaju Oslobodilačku vojsku Kosova.

Iduće sedmice nastavlja se suđenje bivšim zvaničnicima Srbije i Jugoslavije, vojnim i policijskim generalima - Milanu Milutinoviću, Nikoli Šainoviću, Dragoljubu Ojdaniću, Nebojši Pavkoviću, Sretenu Lukiću i Vladimiru Lazareviću.

Oni su optuženi za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

U haškoj sudnici bit će i bivši oficiri Vojske Republike Srpske, optuženi za zločine u Srebrenici jula 1995. - Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Ljubomir Borovčanin, Radivoj Miletić, Milan Gvero, Vinko Pandurević i Milorad Trbić.

Suđenje se nastavlja i bivšem komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa u Vojsci RS Dragomiru Miloševiću, optuženom za ubistva, terorisanje i napade na civile putem snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva, javio je Tanjug.

Proces se nastavlja i Jadranku Prliću i još petorici visokih funkcionera tzv. "Herceg Bosne" - Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću.

Oni su optuženi za kršenje zakona i običaja rata i za zločine protiv čovječnosti tokom sukoba u Bosni i Hercegovini.