|

Početak sloma mafijaškog "zida šutnje" u Corleoneu

Početak sloma mafijaškog "zida šutnje" u Corleoneu
0
F
FENA
28.1.2015. u 10:57
12
komentara
0

dijeljenja
Početak sloma mafijaškog "zida šutnje" u Corleoneu Corleone
Neimenovana žrtva vlastima je rekla da nije u mogućnosti mafiji plaćati "zaštitu" koja košta 500 eura mjesečno.
Zid šutnje koji je desetljećima štitio mafiju konačno puca, čak i u unutaršnjosti Sicilije, piše Independent.

U Corleoneu, rodnom mjestu jednog od najzloglasnijih kumova Cosa Nostre, koji je posudio svoje ime izmišljenoj mafijaškoj obitelji u filmovima Fracisa Coppole, žrtva mafijaškog iznuđivanja prvi put u historiji surađivala je s pravosudnim tijelima.

Karabinjeri su uhapsili šefa lokalne mafije i još tri osobe u ponedjeljak navečer, a hapšenje je uslijedilo nakon što je neimenovana žrtva, voditelj autosalona, policiji rekla da nije u mogućnosti plaćati reket od 500 eura mjesečno, koliko se plaća 'zaštita'.

"Svaki mjesec sam morao platiti 500 eura. Na kraju sam morao zatvoriti posao jer nisam bio u mogućnosti plaćati", rekao je. Kada je otvorio drugu firmu zamolio je da plaća manje što su lokalni mafijaški šefovi odbili. No, ovaj razgovor je sniman, a poduzetnik je pristao na suradnju s policijom i sucima.

Vjeruje se da mafijaši od svojih žrtava traže sve veće iznose kako bi pomagali obiteljima sve većeg broja njihovih kolega koji završavaju u zatvoru.

Lokalni zapovjednik policije Pierluigi Solazzo objasnio je da se poduzetnici koji su već uništeni krizom ne mogu nositi s dodatnim pritiskom od mafije. U posljednjih šest mjeseci obavljen je niz hapšenja.

Posljednja hapšenja nastavak su hvatanja u septembru prošle godine kada je u Corleoneu uhapšeno šest mafijaša. Najistaknutiji među njima je 58-godišnji Antonino Di Marco.

Corleone, grad smješten južno od Palerma, koji broji 12.000 stanovnika, svjetsku slavu stekao je zahvaljujući trilogiji Kum.

U januaru 2013. godine, na 20. godišnjicu hapšenja najzloglasnijeg šefa Cosa Nostre Salvatorea 'Toto' Riinae, koji je naredio smrtonosne bombaške napade 1992. godine, gradske vlasti izvinile su se za svu krv prolivenu od strane lokalnih mafijaša.

Riina (84) služi doživotnu kaznu zatvora. Njegov nasljednik Bernardo Provenzano uhapšen je pak 2006. godine.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...