Svijet
0

Početak novih pregovora o ujedinjenju Kipra

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Lideri grčke i turske zajednice na Kipru Dimitris Hristofijas i Mehmet Ali Talat ozvaničili su danas početak pregovore o ujedinjenju otoka, podijeljenog još 1974. godine.

Diplomati i analitičari ocjenjuju da su uvjeti za postizanje cilja sada povoljniji nego proteklih decenija, a to su istakla i dvojica pregovarača, čijem je susretu prisustvovao i novi izaslanik UN-a za Kipar Alexander Downer, bivši šef australijske diplomatije.

"Moramo, definitvno, okončati stradanje ljudi i ujediniti našu zemlju", rekao je Hristofijas novinarima, po dolasku na sastanak u zdanju na napuštenom aerodromu u Nikoziji, koji kontroliraju snage UN-a.

Kiparski Grci su 2004. godine odbacili plan UN-a za ujedinjenje, a Hristofijas je, nakon pobjede na februarskim izborima, borbu za ujedinjenje Kipra proglasio svojim osnovnim političkim ciljem.

"Ovo je historijski dan, divan dan", izjavio je Talatov glavni saradnik Ozdil Nami. "Oba lidera šalju poruku nade svojim narodima i svijetu da su voljni da pregovaraju."

Talat, koji također važi za umjerenog političara, bio je prošle sedmice u Turskoj, koja jedina priznaje samoproglašenu tursku republiku na sjeveru Kipra. Ankara je posebno zainteresirana za uspjeh pregovora, jer je to uvjet za njeno približavanje Evropskoj uniji (EU).

Kipar je 2004. godine postao član EU pošto je u Bruxellesu odlučeno da se vlast kiparskih Grka prizna kao jedina legitimna na otoku, podsjeća Tanjug.

Dvije zajednice se sada, u načelu, slažu da buduća jedinstvena država bude uređena na federativnom principu, ali među njima postoje razlike o tome kako bi ona trebalo da funkcionira.

Kipar je podijeljen 1974. godine, kada je vojska Turske izvršila invaziju na sjeverni dio otoka da bi spriječila njegovo pripajanje Grčkoj, u kojoj je na vlasti tada bila vojna hunta.