|

Počeo vanredni samit Evropske Unije

Počeo vanredni samit Evropske Unije
0
F
FENA
19.11.2009. u 19:29
1
komentara
0

dijeljenja
Počeo vanredni samit Evropske Unije Foto: Reuters
Čelnici Evropske unije počeli su u četvrtak navečer vanredni samit u Bruxellesu na kojem bi trebali odlučiti tko će zauzeti nova mjesta koja predviđa Lisabonski ugovor, predsjedavajućeg Evropskog vijeća i visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost.
Prema zasad neslužbenim informacijama, švedsko predsjedništvo predložit će za predsjednika Evropskog vijeća belgijskog premijera Hermana Van Rompuya, a za visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku povjerenicu za trgovinu, Britanku Catherine Ashton.

Po neformalnom dogovoru, predsjednik Evropskog vijeća treba biti s desnog centra iz neke male ili srednje velike zemlje, a visoki predstavnik za vanjsku politiku socijalist iz neke velike zemlje članice EU-a. Također je postojao neformalni dogovor o tome da bi
jednu od funkcija trebala obnašati žena, javila je Hina.

Budući da je neposredno prije samita nizozemski premijer Jan Peter Balkenende rekao da on nije kandidat za predsjednika Evropskog vijeća, jedini ozbiljni kandidati ostali su Van Rompuy i luksemburški premijer Jean-Claude Juncker.

Švedsko predsjedništvo najavilo je konferenciju za novinare nešto poslije 21 sat, ali hoće li sastanak do tada završiti ovisit će o ishodu rasprave.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...