Bruxelles
0

Počeo vanredni neslužbeni samit EU-a

FENA
Čelnici 27 zemalja članica Evropske unije okupili su se u četvrtak navečer na izvanrednom neslužbenom susretu na vrhu u Bruxellesu kako bi pripremili zajedničko stajalište za sastanak na vrhu 20 najrazvijenijih zemalja G20, koji će se sljedeće sedmice održati u Pittsburghu.

Na susretu će biti središnje pitanje reguliranja bankovnog bonusa, koji je vodećim ljudima isplaćivan i u slučajevima kad su banke doveli na rub propasti.

Većina članica EU-a želi da se visina bonusa ograniči, ali se Velika Britanija i SAD protive prijedlozima da se o tome raspravlja na samitu u Pittsburghu.

Po nacrtu dokumenta, čelnici EU-a trebali bi na samitu G20 tražiti utvrđivanje obaveznih pravila o bonusima bankarima koji će povezivati visinu bonusa s dugoročnim rezultatima, javila je Hina.

Čelnici 20 najvećih svjetskih gospodarstava sastat će se u Pittsburghu na samitu 24. i 25. septembra kako bi razmotrili načine na koje bi se osigurao gospodarski oporavak i spriječilo ponavljanje finansijske krize.

"Sada, kad se gospodarstvo oporavlja, moramo formulirati izlaznu strategiju" za napuštanje mjera fiskalnih poticaja kojima su spašavane banke, rekao je nakon dolaska na samit predsjedatelj Evropskog vijeća švedski premijer Fredrik Reinfeldt.

"Mnogim ljudima jako smetaju visoki bankovni bonusi, vrijeme je da se kaže dosta", dodao je Reinfeldt.

Govoreći o klimatskim promjenama, Reinfeldt je istaknuo kako je sada vrijeme da se svjetskim čelnicima uputi poziv za buđenje, da treba prestati govoriti i početi raditi kako bi se zaustavilo globalno zagrijavanje.

Predsjednici država ili vlada zemalja članica EU-a također će tražiti da se Međunarodnom monetarnom fondu dodijeli ključna uloga u globalnoj koordinaciji mjera za izlazak iz finansijske krize. Obvezat će se i na dodatni doprinos MMF-u od ukupno 125 milijardi eura više u usporedbi sa 75 milijardi koliko je prije dogovoreno.

Čelnici EU-a tražit će da se mjere za spašavanje banaka, u što su proteklih godinu dana uložene hiljade milijardi eura, povuku na koordiniran način i to tek kad oporavak bude siguran, kako se ne bi ponavila finansijska kriza.

Čelnici EU-a na svom će samitu razgovarati i o borbi protivi klimatskih promjena u sklopu priprema za međunarodnu konferenciju o zaštiti klime u Kopenhagenu potkraj godine. Također se očekuje preliminarna rasprava o raspodjeli mjesta u Evropskoj komisiji, pošto je Jose Manuel Barroso u srijedu ponovno izabran za njezina predsjednika na još jedan petogodišnji mandat.