Svijet
0

Počeo summit zemalja Azije i Afrike

NINA
Indonežanski predsjednik Susilo Bambang otvorio je danas u Jakarti dvodnevni summit zemalja Azije i Afrike ukazivanjem da je njihov cilj unaprjeđenje međusobne saradnje i dobivanje značajnije uloge u rješavanju globalnih problema.

Uz izvanredne mjere sigurnosti, na sastanak na vrhu je stiglo oko 100 šefova država ili vlada i kraljeva iz azijskih i afričkih država, prenijele su zapadne novinske agencije.

Njima se obratio i glavni sekretar Ujedinjenih naroda Kofi Annan apelirajući da podrže njegov plan za reformu svjetske organizacije. "U cilju postizanja globalnog dogovora svako mora biti spreman na kompromis. Svako mora imati na umu da živimo u jednom svijetu i da dijelimo istu sudbinu", istaknuo je Annan.

"Zbog sudbine vaših građana, vrijeme je da budete kreativni i hrabri", dodao je on.

Summit u Jakarti održava se pet decenija poslije prvog okupljanja lidera Azije i Afrike u indonežanskom gradu Bandungu, gdje je začet pokret Nesvrstanih koji je zauzeo neutralan odnos prema SAD-u i Sovjetskom Savezu u godinama hladnog rata.

Prvi sudionici u debati podržali su generalno opredjeljenje da se na summitu trasira put za sveobuhvatniju ekonomsku i političku saradnju zemalja u razvoju i koordiniraju njihove aktivnosti u borbi protiv terorizma, siromaštva i drugih svjetskih problema.

Na summit su stigli i lideri dviju Koreja pa se očekuje da bi moglo doći i do njihovog susreta na kojem bi glavna tema bila nuklearna kriza izazvana inzistiranjem Pyongyanga da razvija vlastiti program nuklearnog naoružanja.

Predsjednik Južnoafričke Republike Tabo Mbeki kritizirao je proces globalizacije koji pojačava moć bogatih naroda.

Ministri vanjskih poslova zemalja sudionica prethodna dva dana su usuglašavali završnu rezoluciju summita u kojoj se apelira na "novo strateško partnerstvo Azije i Afrike".

U rezoluciji će se inzistirati na proširenju trgovine, većem međusobnom investiranju, boljoj saradnji u borbi protiv terorizma i siromaštva i podršci prijedlogu reformi Ujedinjenih naroda, koji uključuje i ideju za značajniju ulogu zemalja u razvoju u odlučivanju.

Summit za koji vlada veliko zanimanje javnosti osigurava oko 14.000 policajaca i vojnika.