Svijet
0

Počeo sastanak OSCE-a u Madridu

FENA
Ministri vanjskih poslova i njihovi predstavnici 56 zemalja članica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju započeli su u četvrtak u Madridu svoj redovni godišnji sastanak na kojem će glavne teme biti rasprave o važnom evropskom sporazumu za kontrolu naoružanja, uloga OSCE-a na Kosovu, te rasprava o Kazahstanu kao mogućem budućem predsjedatelju krovne evropske sigurnosne organizacije.

Dvodnevni sastanak počeo je pozdravnim govorom španjolskog ministra vanjskih poslova i predsjedavajućeg OESS-a Miguela Angela Moratinosa, a potom je nazočne pozdravio i premijer zemlje domaćina sastanka Jose Luis Rodrigues Zapatero.

Očekuje se da ministarski sastanak donese odluku o proširenju mandata misije na Kosovu koja ističe krajem ove godine i koja je najveća terenska misija OESS-ova sa tisuću članova.

Uz to se očekuje da će sastanak donijeti odluke o načinima javno-privatnog partnerstva u borbi protiv terorizma, zaštiti energetske infrastrukture od terorističkih napada, zaštiti okoliša i jačanju uzajamnog poštovanja i razumijevanja u zemljama pod ingerencijom OSCE-a, havila je Hina.

Kazahstan se kao prva zemlja iz bivšeg SSSR-a ponudio predsjedati OSCE-om ali je njegova kandidatura na prošlogodišnjem ministarskom sastanku u Bruxellesu odgođena, te će se odluka o tome donijeti u Madridu.

Jedna od odluka ministarskog sastanka mogla bi biti i ona da se Stalnom vijeću OESS-a uputi prijedlog o potpunom ukidanju Misije OSCE-a u Hrvatskoj nakon 11,5 godina djelovanja budući da je Hrvatska u svim područjima mandata Misije ispunila preuzete obveze i postigla potrebnu razinu političke i demokratske zrelosti.