Svijet
0

Počeo sastanak ministara vanjskih poslova EU-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije počeli su u ponedjeljak u Bruxellesu redoviti mjesečni sastanak na kojem su glavne teme energetska sigurnost i stanje na Bliskom istoku.

Na početku sastanka potpredsjednik češke Vlade zadužen za evropske poslove Alexandr Vondra predstavio je prioritete šestomjesečnog predsjedništva, među kojima je u vrhu popisa i proširenje.

Na samu sastanku nije predviđena rasprava ni o proširenju ni o slovenskoj blokadi hrvatskih pregovora, ali je slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar najavio da će na rubu sastanka bilateralno razgovarati s nekoliko svojih kolega o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu te da će s predstavnicima Komisije razgovarati o inicijativi povjerenika za proširenje Ollija Rehna koju je u početku prošle sedmice predstavio u Ljubljani i Zagrebu.

Ministri zemalja članica raspravljat će o stanju na Bliskom istoku nakon što je Izrael proglasio prekid vatre u Pojasu Gaze. Očekuje se da će ministri u zaključcima zatražiti da se prekid vatre poštuje te da se uspostavi mehanizam za sprječavanje krijumčarenja oružja i streljiva u Pojas Gaze te otvore granični prijelazi.

Ministri vanjskih poslova će razgovarati i o zatvoru Guantanamo pošto je američki predsjednik Barack Obama najavio da će biti zatvoren za godinu dana.

Tokom ručka ministri će razgovarati o bilateralnim odnosima s Rusijom i Ukrajinom nakon svršetka plinske krize. Evropska unija smatra ponašanje Rusije i Ukrajine u toku plinske krize potpuno neprihvatljivim, ali istovremeno ne želi da to poremeti dugoročne odnose s tim zemljama.

Evropska unija želi proširiti dobavne pravce za opskrbu energijom kako bi smanjila ovisnost o uvozu iz Rusije.