Washington
0

Počeo samit skupine G-20 u Bijeloj kući

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sastanak na vrhu skupine G-20, koji je u Washingtonu okupio čelnike najrazvijenijih zemlja svijeta i novih gospodarstva, UN-a, EU-a i međunarodnih financijskih institucija, počeo je u petak radnom večerom u Bijeloj kući na kojoj je američki predsjednik George W. Bush izrazio zajedničku odlučnost sudionika skupa za rješavanje globalne finansijske krize.

"Ovdje smo jer dijelimo zabrinutost zbog učinka globalne finansijske krize na građane naših zemalja. Dijelimo odlučnost da otklonimo teškoće koji su dovele do ovoga poremećaja. Dijelimo odlučnost da zajedničkim radom vratimo globalno gospodarstvo na put dugoročnog prosperiteta", rekao je Bush na početku večere u Bijeloj kući.

"Ulozi su uistinu veliki. Milijarde marljivih ljudi računaju na nas da dugoročno ojačamo finansijski sistem", naglasio je američki predsjednik na početku skupa, koji bi trebao biti prvi u nizu sličnih, s ciljem utvrđivanja uzroka krize, koordinacije u poduzimanju mjera za njezino otklanjanje i reorganizaciju svjetskog finansijskog sistema, da bi se izbjeglo ponavljanje sličnih kriza.

Summit, koji je počeo zajedničkom večerom u Bijeloj kući, bit će završen u subotu nakon petosatnih razgovora iza zatvorenih vrata u Nacionalnom muzeju graditeljstva u Washingtonu zajedničkom izjavom i završnom konferencijom za medije.

Ministri finansija G-20 okupili su se na večeri u ministarstvu finansija smještenom uz Bijelu kuću. Novi "kolegij supervizora" koji bi činili finansijski regulatori iz više zemalja, te sistem ranog upozoravanja na slabosti globalnog finansijskog sistema, koji trebaju povećati nadzor i otvorenost međunarodnih tržišta, nalaze se među prijedlozima koji će se vjerojatno naći u zajedničkoj izjavi sa skupa.

Predsjednik Bush i prije je podupirao takve zamisli, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino naznačujući spremnost okupljenih čelnika za suglasnost oko tih prijedloga.

Za razliku od nekih drugih sudionika skupa, posebno europskih zemalja, Bijela kuća stalno naglašava da ne treba previše očekivati u vezi s njegovim rezultatima.

"Taj se problem nije razvio preko noći i neće se riješiti preko noći. No uz odlučnost i nastavak suradnje, bit će riješen", rekao je Bush u zdravici na večeri.

Ističući da su "reforme finansijskog sistema bitne", Bush je uoči skupa upozorio da bi stroga nova regulacija finansijskih tvrtka i njihovih proizvoda mogla opteretiti globalno gospodarstvo, umjesto da ga zaštiti.

Britanski je premijer Gordon Brown među čelnicima koji se zalažu da se države na summitu dogovore oko koordiniranog ulaganja u poticanje gospodarstva da bi se suprotstavile gospodarskom usporavanju i recesiji.

U subotnjoj radijskoj poruci naciji koju je Bijela kuća objavila u petak, Bush je upozorio da milijardama dolara koje su na rješavanje krize već potrošile SAD i druge zemlje treba dati vremena da djeluju.

"Naše akcije imaju utjecaja. SAD i naši partneri poduzimaju prave korake da prebrodimo krizu", rekao je Bush. Očekuje se da će na washingtonskom summitu čelnici osnovati radne skupine koje će razraditi pojedinosti njihovih prijedloga.

Oni bi trebali odrediti i datum idućeg sastanka, vjerojatno nakon 20. januara 2009. kad na dužnost u Bijeloj kući stupa novoizabrani predsjednik SAD-a Barack Obama.

Obama ne sudjeluje na summitu u Washingtonu, ali je poslao svoje izaslanike koji će sa svjetskim čelnicima razgovarati u njegovo ime.

Dok se u Bijeloj kući održava večera sudionika summita G-20, u parku Laffayete ispred Bijele kuće okupilo se više stotina prosvjednika.