{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počeo samit NATO-Rusija

F
4.4.2008. u 12:52
0
0
Počeo samit NATO-Rusija
0
Počeo samit NATO-Rusija
Foto: Reuters
Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u petak u sjedište rumunskog parlamenta u Bukureštu kako bi prisustvovao svom prvom Vijeću NATO - Rusija s kolegama iz NATO-a, uz tenzije Moskve vezano za proširenje Saveza, izvještava AFP.
Jedan visoki ruski dužnosnik izrazio je gnjev Rusije vezano za pitanje proturaketnog štita i izglede budućeg proširenja NATO-a na Ukrajinu i Gruziju, upravo pred otvaranje ovoga samita NATO-Rusija.

"Uvijek se pitamo i pitanja koja postavljamo samo nam se čine jednostavnima s obzirom na ono što se desilo jučer", rekao je novinarima direktor za evropsku suradnju u ruskom ministarstvu vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Rusija je posebno zabrinuta formalnim obećanjima NATO-a, datim u četvrtak Gruziji i Ukrajini da će se jednoga dana pridružiti Atlantskom savezu, rekao je on. Ta obaveza je i navedena u konačnoj deklaraciji usvojenoj u četvrtak nakon dva dana samita NATO-a u Bukureštu.

Integracija ove dvije bivše sovjetske republike bila bi "velika strateška greška", rekao je on, ponavljajući istu formulaciju koju je o tom pitanju Moskva već dala.

"Ne sumnjam da se predsjedenik Putin neće oštro očitovati o onome što se jučer desilo", upozorio je on.

Jedan diplomat NATO-a potvrdio je "loše raspoloženje Rusije o čitavom nizu tačaka, među kojima i proširenje, proturaketna odbrana te Kosovo", usvojenim u završnoj deklaraciji NATO samita".

"To je savez koji sebi pripisuje globalnu ulogu bez ikakvog ograničenja na pravo upotrebe sile", smatra Rjabkov.

Konačna deklaracija sa samita NATO-a, koja podržava američki proturaketni štit u Poljskoj i Češkoj, kao i svoju namjeru da ga integrira u NATO sistem, "direktno će ugroziti potencijalnu suradnju s Rusijom u tom domenu", smatra ovaj visoki ruski funkcioner, ne navodeći suradnju koju je savez ponudio Moskvi u istom dokumentu.

"Ne možemo ostati postrani i gledati nekoga kako donosi odluke i potvrđivati odluke koje su donijeli drugi,(ciljajući na SAD), a koje u cjelosti mijenjaju sliku preraspodjele u domenu sigurnosti za Rusiju", nastavio je Riabkov.

Iako se Rusija želi pokazati konstruktivnom potpisujući sporazum koji će omogućiti tranzit neborbene opreme za međunarodne snage pod komandom NATO-a u Afganistan, raspoloženje se pogoršava, rekao je ovaj visoki ruski funkcioner.

"Kontekst sastanka NATO-Rusija se promijenio od jučer i to je ono što je najvažnije", naglasio je Riabkov.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: