Svijet
0

Počeo samit Bush-Singh

FENA
Američki predsjednik George W.Bush i indijski premijer Manmohan Singh započeli su u četvrtak razgovore, koji će se uglavnom odnositi na sporazum o civilnoj nuklearnoj suradnji, koji predstavlja temelj budućeg strateškog partnerstva.

Oni će razgovarati i o jačanju trgovinske razmjene, koja se smatrala kulminirajućom tačkom nedavnog indijsko-američkog približavanja.

Bushova prva posjeta Indiji praćena je velikim demonstracijama, na kojima se okupilo najmanje 50.000 ljudi na poziv muslimanske organizacije.

Povodom njegove posjete Indiji, u glavnom gradu su raspoređene značajne snage sigurnosti.

Jedna od centralnih tačaka razgovora Bush-Singh trebala bi biti nuklearna civilna saradnja, koju obje zemlje žele ojačati ove sedmice, ali čiji zaključak ostaje i dalje neizvjestan.

Zvaničnici dviju zemalja sa svojim savjetnicima, za američku nacionalnu sigurnost Stephen Hadley i indijski M.K.Narayanan, razgovarali su do kasno u srijedu naveče, kako bi postigli sporazum u posljednjoj minuti, saopćio je indijski izvor.

Projekt izrađen u julu 2005. u Washingtonu predviđa da Indija odvoji sve civilne nuklearne instalacije od vojnih i da ih stavi pod kontrolu Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Zauzvrat, predsjednik Bush će se zauzeti da se nastavi civilna nuklearna suradnja sa SAD-om i da uvjeri ostale zemlje Grupe nuklearnih isporučilaca (NSG) da učine isto.

Sporazum, ukoliko ga Kongres odobri, omogućit će Indiji da dobije od SAD-a, čak i drugih zemalja, gorivo i opremu za civilni program.

Komercijalna razmjena, suradnja u zračnom domenu, poljoprivredi, zdravstvu, nauci i tehnologiji također su teme razgovora.

SAD bi također mogle predvidjeti nacrt pomoći od 100 miliona dolara kako bi se pomoglo Indiji u razvoju njenog poljoprivrednog sektora.

Bush je u srijedu naveče doputovao na vojni aerodrom u New Delhiju, gdje ga je dočekao premijer Manmohan Singh.

To je prva Bushova posjeta Indiji otkako je predsjednik, a peta posjeta nekoga američkog predsjednika otkako je Indija 1947. godine stekla nezavisnost od Velike Britanije.

Bush je stigao iz Kabula gdje je doputovao bez ranije najave kako bi razgovarao s predsjednikom Hamidom Karzaijem.