Počeo referendum o izboru nove državne zastave Novog Zelanda

Klix.ba
20.11.2015. u 07:54
27
48
Počeo referendum o izboru nove državne zastave Novog Zelanda
27
Počeo referendum o izboru nove državne zastave Novog Zelanda
Stanovnici Novog Zelanda imaju manje od mjesec dana da poštom pošalju svoj izbor nove državne zastave od pet ponuđenih prijedloga. Međutim, u 2016. godini održat će se odlučujući referendum na kojem će građani birati da li možda ipak žele zadržati staru zastavu.
Premijer Novog Zelanda John Key referendum i izbor nove državne zastave je obrazložio tim da aktuelna zastava ne predstavlja savremenu državu Novi Zeland na najbolji mogući način.

On je također dodao da je aktuelna zastava previše slična zastavi Australije, ali da je skeptičan jer vjeruje da će se građani ipak odlučiti da zadrže staru zastavu. Komisija je primila više od 10.000 prijedloga za novu zastavu, ali je odabrano pet između kojih građani mogu birati koju zastavu žele.

Prvobitni prijedlog je bio da građani biraju između četiri ponuđene zastave.

Ipak, građani su željeli i peti prijedlog jer smatraju da je najbolji i da ima najviše šanse za pobijedi.Prijedlozi novih zastava su izloženi u javnosti na jarbolima i na drugim mjestima, kako bi građani mogli pogledati kako bi njihov eventualni izbor izgledao u primjeni na javnim mjestima.


Komentari (48)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: