Svijet
0

Počeo ministarski sastanak Asean-a

FENA
Manila
Manila
Ministri vanjskih poslova Asocijacije nacija Jugoistočne Azije (Asean) započeli su u ponedjeljak u Manili godišnji sastanak fokusiran na izradi zajedničke povelje, vrlo značajan test za ovu organizaciju koja u augustu proslavlja 40 godina postojanja.

Deset zemalja Asean-a, Tajland, Indonezija, Malezija, Filipini, Singapur, Vijetnam, Brunei, Laos, Mianmar i Kambodža, usredresit će se na razmatranje mini ustava, poput evropskog. Konačna verzija bit će dostavljena dužnosnicima samita u Singapuru u novembru.

"Naša zajednička želja promoviranja socijalne pravde, ekonomskih i okolnosti sigurnosti predstavlja naš zajednički cilj", rekla je filipinska predsjednica Glorija Arroyo u svom inauguralnom govoru.

Zajednička povelja predstavljala bi za kompletan blok pravo potpisivanja međunarodnih sporazuma i jače djelovanje na međunarodnoj sceni.

Asean, međutim, već duže zahvaćen hroničnim problemom neodlučnosti koja koči svaku mogućnost reforme, nije u stanju da se dogovori o formiranju jednostavne komisije za ljudska prava unutar buduće povelje.

Mianmar, na čelu s vojnom huntom koja se redovno optužuje za kršenje ljudskih prava, energično se protivi toj komisiji unatoč pozivima nekih partnera, posebno Filipina, domaćina sastanka, Indonezije i Tajlanda.

Pažnja sastanka upravo treba da se fokusira na mianmarski dosje te nastojanje da se on u tom smislu i usvoji, upravo zbog ovog partnera čija poražavajuća slika u domenu ljudskih prava neizbježno izbija pred ovu azijsku instancu.

U nedjelju navečer su ministri deset zemalja, ponovo zatražili iza zatvorenih vrata od Ranguna da se demokratizira i oslobodi mianmarsku opozicionarku Aung San Suu Kyi.