Svijet
0

Počeo evropski samit u Lisabonu

FENA
Evropski samit u Lisabonu počeo je u četvrtak u 17.30 sati, s ciljem usvajanja novog ugovora koji će omogućiti bolje funkcioniranje Evropske unije i zamijetiti evropski ustav. Šefovi država i vlada 27 zemalja članica treba da razriješe dva problema, jedan s Poljskom, a drugi s Italijom, kako bi mogli da u četvrtak navečer ili u petak daju zeleno svjetlo tekstu ugovora od 256 stranica teško razumljivih za sve koji nisu pravnici.

Varšava želi da klauzula koja dopušta zemljama sa manje glasova da, kada glasa 27 članica EU-a, zamrzne odluke na izvjesno vrijeme i da to bude ugrađeno u ugovor, a ne da samo figurira u deklaraciji koja ima manju pravnu vrijednost.

Druga poteškoća dolazi iz Italije koja odbija da ima manje europoslanika od Francuske i Velike Britanije, kako je predložio Evropski parlament za novu raspodjelu svojih mjesta, počevši od 2009. godine.

Ovakva raspodjela nije direktno unesena u ugovor koji lideri EU-a treba da odobre, ali je ugovor predvidio smanjivanje ukupnog broja mjesta sa 785 na 750, što traži novu raspodjelu.