Svijet
0

Počeo drugi, odlučujući krug predsjedničkih izbora u Francuskoj

FENA
Biračka mjesta u Francuskoj otvorena su u nedjelju u osam sati širom zemlje na početku drugog, odlučujućeg kruga izbora u kome je 44,5 miliona Francuza s pravom glasa pozvano da izaberu novog predsjednika države.

Oko milion Francuza na francuskim prekomorskim teritorijama glasalo je u subotu zbog vremenske razlike.

Značajna prednost je na strani kandidata desnice Nicolasa Sarkozyja, kome se predviđa sigurna pobjeda. Njegovom rivalu Segolene Royal, potreban je "politički cunami" da bi preokrenula rezultat u svoju korist.

Posljednja istraživanja javnog mnijenja pokazuju da se za Sarkozyja opredijelilo 55 posto birača, a za Royal 45 posto.

Kandidat ljevice Royal utoliko ima više razloga da se pribojava ishoda ukoliko je rezerva glasova iz prvog kruga, onih koji su glasali za druge kandidate i onih koji su ostali neopredijeljeni, gotovo jednako raspodijeljena između dva rivala.

Royal je u prvom krugu osvojila dva miliona manje glasova od svog rivala, odnosno 25 posto naspram 31 koliko je glasalo za Sarkozyja.

Političke analize posljednjih dana pokazale su da ne treba očekivati iznenađenja od oko 15, 2 miliona glasača koji su se u prvom krugu opredijelili za ekstremnu ljevicu, ekstremnu desnicu ili centar.

Potencijal Royalove da privuče glasove ekstremne ljevice izjednačen je s potencijalom Sarkozyja da privuče glasove ekstremne desnice.

Od oko 6,7 miliona glasača centriste Fransoa Berua, koji je dospio na treće miesto u prvom krugu, trećina se opredijelila za kandidata socijalista, trećina za desničarskog, a trećina se izjavila da će se uzdržati od glasanja, javlja Tanjug.

Slična polarizacija očekuje se i kada je riječ o glasovima neopredijeljenih u prvom krugu, koji predstavljaju rezervu od oko 1,3 miliona glasača.

Broj neopredijeljenih u prvom krugu bio je najmanji u posljednje četiri decenije, gotovo identičan izborima iz 1974. godine.

Očekuje se da će odziv za nekoliko procenata premašiti rekordnih 85 posto koliko je glasalo u prvom krugu, što pokazuje da su Francuzi svjesni značaja političkih promjena koje su na dijelu.