Počeo 11. katoličko-muslimanski kolokvij

F
FENA
16.12.2008. u 13:28
0
0
Počeo 11. katoličko-muslimanski kolokvij
0
Počeo 11. katoličko-muslimanski kolokvij Foto: Reuters
U organizaciji Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog i međunarodne dobrotvorne organizacije "World Islamic Call Society" sa sjedište u Tripoliju, u Rimu je 15. decembra počeo 11. katoličko-muslimanski kolokvij.
Ta inicijativa slijedi nakon drugih susreta održanih na raznim mjestima 1976. godine, a od 1989. oni se održavaju redovito. Tema ovoga susreta, koji će trajati do 17. decembra, usredotočena je na "Odgovornosti religijskih vođâ, posebno u krizno vrijeme".

U sklopu kolokvija bit će održano pet skupova, koji će biti posvećeni predstavljanju s katoličke i s muslimanske strane i boljem upoznavanju tri teme za razmatranje, a to su "Religijska odgovornost", "Kulturne i društvene odgovornosti" i "Vrijeme krize na putu međureligijskoga dijaloga".

Pod predsjedanjem kardinala Jean-Louisa Taurana, predsjednika Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog, i Mohameda Ahmeda Sherifa, glavnoga tajnika spomenute dobrotvorne muslimanske organizacije, na skupu će sudjelovati 12 katoličkih stručnjaka, među kojima će biti dr. Mato Zovkić, vikar Vrhbosanske nadbiskupije za odnose s drugim vjerskim zajednicama, i dvanaest muslimana iz raznih zemalja.

Kolokvij će završiti u srijedu, 17. decembra, kada će sudionike primiti u audijenciju Sveti otac.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: